Örségi magolaj

A Batha-Porta megvalósítása, létrehozása egy álomból indult. Először csak a tökmagolaj készítése jött szóba amiben párom és szüleim nyújtottak nagy segítséget. Későbbiekben a portán körülnézve más magokból is kezdtünk olajat sajtolni. Gyermekeim már ebbe a világba születtek, a nagyobbak már ez időre sok mindenben tudnak segíteni. A legtöbb olaj hideg sajtolással készül, de még mindig a hagyományosan sajtolt tökmagolaj a legnépszerűbb. A Batha-Portára látogató kedves vendégek találkozhatnak hideg sajtolással és hagyományosan pirítással készített növényi olaj különlegességekkel, részesei lehetnek egy hagyományos olajütés bemutatásának amely régi kézi présen való olajsajtolást jelent.

Palettánkon szerepelnek dióból, mákból,szőlőmagból, lenmagból, mogyoróból préselt magolajak, sőt a méltán híres, és az őrség aranyának is nevezett tökmagolaj.

Jelenleg újdonságként a csipkebogyómag és a sárgabarackmag, máriatövismag olajainkat, valamint a különböző olajak préselvényéből darált, étkezési célra használható magliszteket ajánljuk. A maglisztek és az olajak a kulináris felhasználás mellett gyógyászati célokra is kiválóan alkalmas. A sajtolás után a megmaradt   olajpogácsákat takarmányozásra, állatok etetésére is használjuk. Itt jött szóba a mangalica törzstenyészetünk.

Mivel időközben állattenyésztésbe vágtuk a fejszénket egy ritka őshonos fajtára esett a választás. Fecskehasú mangalica törzstenyészetre ami egyben egy gén megőrzött állomány is. A Mangalica tenyésztők szövetségébe is tagfelvételt nyertünk, így ellenőrzött a génmegőrzés és a feldolgozás, állattartás is egyben. A jövőben nemcsak magolaj lesz a portán hanem mangalica termékek is hisz az olajsajtolás után megmaradt olajpogácsa kiválóan alkalmas az állatok takarmányozására.

Termékeink

Hidegen sajtolt olajaink:

  • Tökmagolaj
  • Dióolaj
  • Mákolaj
  • Szőlőmagolaj
  • Máriatövismagolaj
  • Lenmagolaj
  • Sárgabarackmagolaj

Hagyományosan pirítással, pörköléssel készített olajaink:

Tökmagolaj

HÍR védjeggyel és OMÉK különdíjjal ellátott termék

Íze egyedülálló: erőteljes, a prioritásnak köszönhetően rendkívül aromás. Felhasználásának további módjai is vannak, az őrségi gasztrokultúrában kalácsot, rétes, kocsonyát, disznósajtot is ízesítenek vele.Sőt manapság igazi ínyencség vanília fagyira cseppegtetni A nyers olajat sebek gyógyítására és a világításnál is hasznosították.

Mogyoróolaj

A felhasználók között megtalálhatóak az egészségükre odafigyelő, tehetősebb fogyasztóktól, a vidéki kisgazdaságokig. Valamint gyerekektől(főzeléket már fogyasztó babáktól) egészen az idős emberekig. A turisztika (szállodák, éttermek, egyéb vendéglátói helyek), a gasztronómiai fesztiválok közkedvelt terméke az őrségi magolajok. Kereskedelmi forgalomban a kisgazdaságok, a kiskereskedések, a helyi és regionális piacok, élelmiszer üzletek tartoznak.

A tökmagolajnak nagyon nagy becsülete van nem csak Szalafőn, de az egész Őrségben, Őrvidéken. Ennek ellenére nem csak jeles alkalmakkor, pl. lakodalom, keresztelő (paszita) kerül az asztalra, hiszen érdekes, felettébb különleges íze miatt közkedvelt érdekesség, akár a hétköznapi étkezéseknél is. Elsősorban ízesítésre használjuk, kiváló öntet a krumpli salátára, káposztasalátára, uborka és bab salátára, valamint a savanyú káposztát is nyakon öntjük vele. De a máléba, a palacsinta tésztába,kocsonyára,disznósajtra is csurranthatunk egy kis tökmagolajat, amely érdekes ízt és színvilágot kölcsönöz az étkeknek. Egyik közkedvelt sós süteményünk a tökmagolajos kukoricapogácsa is. Szakirodalmi hivatkozások alapján a népi gyógyászatban hasznosított termék.

Termékeink az elmúlt időszakban a következő minősítéket érték el :

  • 2016-ban az Őrség zöld aranya” nevezetű országtortához a Batha-porta tökmagolaját választotta a mestercukrász alapanyagként
  • 2015-ben az Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállításon a hagyományosan sajtolt ŐRSÉGI TÖKMAGOLAJ termékünk OMÉK élelmiszer különdíjban részesült.
  • 2014-ben a hagyományosan sajtolt tökmagolajunk felkerült a Földművelésügyi Minisztérium által létrehozott HÍR védjeggyel elismert termékek közé.
  • Magyar Ízek jótékonysági Gála és Díjátadó 2014-ben: „Az év újítása díját” nyertük el.
  • Kézműves Magyar Ízek vásárán 120 kiállító közül 2012-ben mi hozhattuk el a legsikeresebb kiállító díj 1.helyezését.

Termékeink hozzáadott adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaznak, valamint semmilyen finomítási eljárást nem alkalmazunk előállításuk során.

A Batha-Porta olajai 100%ban természetes alapanyagból és adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek.

Nagyszüleink, szüleink által megörökölt tudást, tapasztalatokat szakirányú olajütő végzettséggel is kiegészítettük. Szalafőn, több, mint 70 éves múltra tekint vissza a tökmagolaj készítés, mely a mai napig a hagyományos, eredeti eljárás és mértékegységek szerint megy végbe, úgy, ahogy azt a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultuk, még gyermekkorunkban. A tökmagolaj készítés hagyományát ők is őrizték és adták tovább nekünk, így egyik célunk az életben, hogy mi is tovább örökíthessük mindezt gyermekeink számára.

Batha-Porta
9942 Szalafő, Felsőszer 15/a
www.bathaporta.hu
www.orsegimagolaj.hu
https://www.facebook.com/Bathaporta/